Trevlig helg :)

Nu är det helg, denna helg skulle jag bara jobba lördag….. men så blev det inte.

Vikarie brist på hela enheten, alla tre grupperna. Med lite pyssel har vi allt fått ihop det. Eftersom inte vikarierna räckt till blev de några av oss ordinarie som fick hoppa in. Jag kan tycka att det är skönt att ställa upp på krisiga helger. Vi får kvalificerad övertid om vi väljer att plocka ut timmarna, och det gör jag ju självklart. Tänk på det, ni som studerar,vill ni jobba extra kan man alltid be att få gå introduktion någonstans och bli in ringd vid vikariebrist.

 

 

Undersköterskorna med särskilt uppdrag demens har haft träff, denna gång berättade demensteamets arbetsterapeut Karin Hjert om kognitiva hjälpmedel. Larm och klockor av alla de slag, talande nyckelringar och kalendrar som man kan programmera på alla möjliga sätt. Vi fick även prova lite bolltäcken, kedjetäcken och västar av samma slag. Kedjetäcket är nog min favorit.

 

 Det är alltid värt att prova med en lätt tyngd när någon är orolig eller har svårt att fokusera. Ett sådant täcke som jag tidigare nämnt kräver en förskrivning via arbetsterapeut. Det krävs utprovning och är en ganska omfattande process.

 

Exempel på hur det kan se ut kan ni se här.

 

http://www.liv.se/Global/F%c3%b6r%20v%c3%a5rdgivare%20och%20samarbeten/Habilitering%20och%20hj%c3%a4lpmedel/Hj%c3%a4lpmedelsserivce/Kognitiva%20hj%c3%a4lpmedel/Dagbok%20f%c3%b6r%20Boll%20-%20kedjet%c3%a4cke%20110210%20doc.pdf

 

 Kom-ihåg att vi kan testa mycket på egen hand tex ett vanligt tyngre täcke, en vetekudde över axlarna eller i sängen, att bara stoppa om någon lite extra gör att personen känner tydligare var man har sin kropp ,var den börjar och slutar, det gör det lättare att slappna av. Beröring och tryck utsöndrar oxytocin, ett hormon/signalsubstans vi mår gött av. Det ökar vår tillit och minskar aggressivitet, ångest och stress.

                                                                                                                                                            /Jenny