En lärares vardag

Vem är jag?

Victoria Andersdotter Björk heter jag och arbetar som lärare på Taserudsgymnasiet. Skulle vilja beskriva mig själv som en evighetsmaskin, med en stark drivkraft att utveckla och förbättra. Mitt mantra är att vissa är musikaliska och födda med gehör, andra är duktiga på fotboll. Jag har mitt engagemang och det brinner jag för. Jag är utbildad lärare i svenska, historia, idé och kulturhistoria samt en del vårdämnen så som, specialpedagogik och vård och omsorg. Jag är en person som gillar alla mina ämnen och anser att jag har världens bästa arbete, att arbeta med ungdomar.

 Lärarroller:

Annat som hänt under veckan är att jag suttit i flera timmar och tittat och genomläst examensmål, ämnesmål för fyra ämnen och sedan fyra kursers kunskapskrav och centrala innehåll. Annars tillbringar jag tiden här på jobbet, förutom med att vara på lektioner med eleverna, åt utvecklingssamtal. Läser tre böcker med tre olika klasser, så litteraturkvoten täcks för tillfället, men gillar det. Mycket planerande och lite reflektion, just för tillfället.

Har idag bokat in 18 utvecklingssamtal med min handelsklass som skall genomföras samtidigt som de är ute på sin APL- det gäller att planer och informera så att alla får med sina instruktioner. På detta har jag och min andra kollega Gunilla haft handledarträff med ett glatt gäng människor som skall få träffa våra VO14 under 8 veckors APL. Nästa vecka kommer nästa handledargäng som skall få träffa VO15 som skall ut på sin första APL som är under tre veckor.

 

Aktivitet och avslutning på veckan:

Denna vecka har även varit full av aktiviteter bland mina elever. Förra veckan satte jag och min kollega Yvonne ett ämnesövergripande projekt med VO13, VO 14 och VO15- klasserna. Idag har vi haft redovisning och alla elever har varit delaktiga på sex vingar.

Vad har eleverna då genomfört? De har bakat, pysslat, haft taktil stimulering, fixat hår och naglar, spelat piano och framförallt varit med brukarna. Dagen avslutades med modevisning från olika tidsepoker samt hembakad rulltårta med kaffe till. Det har varit ett mycket lyckad projekt och vi får hoppas att brukarna välkomnar oss tillbaka.

 

Hur synliggör vi oss – vad tycker jag om det?

För mig anser jag att arbetsgivarna får insyn i vår utbildning och kan vara med och påverka den. Vi kan också i viss mån påverka deras verksamhet. Eleverna ska vara anställningsbara och har rätt att få rätt utbildning. Jag gillar att eleverna har inflytande på utbildningen och det är alltid öppna dörrar till lärarrummet hos oss. Det handlar om att förbereda eleverna för arbetslivet samt att lära dem att ta ansvar.

Många tankar och idéer väcks hela tiden. Jag har tillsammans med mina elever i svenska och vårdämnena förarbetat lite om språkets betydelse för identiteten. Nu skall jag bara knyta ihop säcken. Spännande, hur vi skall göra.

Måste fundera lite. Huvudet fullt av tankar. Tar nu helgen och laddar, ha en fantastisk helg alla därute.